Middagzwemmers van Jocelyn Vreugdenhil (2018) is een verhaal over een relatie. En over hoe relaties heel moeilijk kunnen zijn. Vooral wanneer je op een datingsite voor donor-vaders terecht komt.
Middagzwemmers
De debuut roman van Jocelyn Vreugdenhil is het verhaal van Charlie en Sanne, twee carrière-vrouwen die elkaar op latere leeftijd tegen het lijf lopen. Het is meteen raak, de twee worden verliefd en hun relatie lijkt perfect te zijn. Totdat de zoektocht begint naar een geschikte donor om een kind te krijgen. Terwijl Sanne zich vastbijt in haar werk en haar moeilijke relatie met moederschap, stort Charlie zich in de armen van haar beste vriendin. De zoektocht naar een geschikte donor-vader speelt verder, terwijl de twee steeds verder uit elkaar groeien.
De relatie
Het boek leest lekker weg. Ik heb dit boek midden in de winter gelezen maar kan me zomaar voorstellen hoe dit een perfecte keuze zou zijn voor op zomervakantie. De perspectieven van Charlie en Sanne wisselen om het hoofdstuk af. En zo krijg je via korte, vlot geschreven hoofdstukken inzicht in beide kanten van de relatie. De twee zijn bijna het tegenovergestelde van elkaar. Charlie is chaotisch, meer ontspannen – terwijl Sanne lange uren maakt voor haar carrière en zich zorgen maakt over alles.
We volgen de relatie van de twee van de eerste ontmoeting tot een paar jaar later. Soms verliep het verhaal net iets te snel voor mijn smaak. Maar het werkte in dit boek om een goed beeld te geven van de relatie van de twee vrouwen. En wat voor relatie! Deze twee lijken voor elkaar gemaakt maar doen elkaar soms heel veel pijn. Het geeft het boek een bitter randje, en maakt het ook zeker realistisch.
Donorschap
Mijn interesse in dit boek werd zeker gewekt door de zoektocht naar een donorvader. Een onderwerp waar ik zelf vrij weinig van wist. Joycelyn beschrijft dat Middagzwemmers op haar eigen leven is gebaseerd en ik vraag dus af in hoeverre de zoektocht op eigen ervaring is gebaseerd. En zo ja, wat een rit om te ondergaan!
Van gekke dating-avonden met potentiële donors tot huisbezoeken, van zwanger proberen te worden tot afspraken bij klinieken. Het zit allemaal in dit boek. Elke hoek van het donorschap wordt belicht. Je komt er achter voor welke keuzes de donor-zoekers staan; van co-ouderschap tot kiezen voor een internationale donor waar je meer voorkeuren mag uitspreken of een anonieme donor in Nederland.
Dit alles wordt met een heerlijk vleugje humor en zelfspot en dat kon ik zo waarderen in dit boek. Het lijkt misschien een beetje een taboe-onderwerp, maar in Middagzwemmers komt alles aan bod. Ongezouten en straight to the point – heerlijk!
Kortom
Middagzwemmer is een eigentijds verhaal, met een vleugje humor maar genoeg menselijkheid om je tot de laatste pagina gekluisterd te laten zijn. Ik uit naar het volgende boek van Jocelyn Vreugdenhil.