Middagzwemmers – de podcast

12 oktober 2021

Middagzwemmers – de podcast, vanaf januari 2022 op deze site, Spotify en iTunes te beluisteren.

Een kind kan anno 2021 in Nederland bij wet niet meer dan twee ouders hebben. Er is simpelweg geen juridische vorm voor. De hoogste tijd voor een betere wetgeving voor meeroudergezinnen, zou je zeggen, waarbij ook drie of vier juridische ouders mogelijk zijn. De belofte van verschillende politieke partijen om daar verandering in te brengen zijn er, alleen is de meerouderschapswet er nog altijd niet.

Waarom is deze wetswijziging zo belangrijk? Uit eigen ervaring, ik heb een vrouw en twee kinderen, weet ik dat wanneer je buiten de standaard gezinsconstructie van man-vrouw-kind valt er een hoop geregeld moet worden. Zoals door een advocaat opgestelde stukken die langs de rechter moeten. En dan zijn er nog notariële zaken, zoals samenlevingscontract en testament. Einde van het verhaal is dat de vader van onze kinderen officieel afstand heeft moeten doen van alle rechten en plichten en een van de moeders het niet-biologische kind heeft geadopteerd. Raar, vooral in een progressief land als het onze, waar niemand meer opkijkt van regenbooggezinnen en andere constructies met meerdere ouders.

Niet alleen raar, maar ook onpraktisch. Want wanneer de kinderen met hun vader op reis gaan, moeten wij als moeders een officieel papier meegeven waarop staat dat hij de vader is en de kinderen mee mag nemen. De grootste nachtmerrie: stel dat hij met spoed met een van de kinderen naar het ziekenhuis moet en ter plekke geen beslissing mag nemen over de behandeling. En ronduit wrang: op papier is er geen enkele sprake van een familierelatie tussen de vader en zijn eigen kinderen. Voor de kinderen zou het kloppen als hun vader ze kan erkennen bij wet, net als de moeders, zodat we alle drie alle rechten en plichten hebben. Maar vooralsnog wil het niet lukken met de wetswijziging, en dat terwijl in 2017 allerlei partijen in het COC Regenboog Stembusakkoord hebben vastgelegd er achter te staan.

Om hopelijk een duwtje in de goede richting te geven ben ik gestart met Middagzwemmers – de podcast. Een podcast waarin regenbooggezinnen vertellen hoe ze elkaar ontmoet hebben, hoe hun gezinsconstructie er uitziet, de juridische zaken waar ze tegenaan lopen, hoe het anders en vooral beter geregeld kan worden in ons land. Ook spreek ik elke aflevering een specialist (advocaat, politicus, arts, etc) voor een specialistische kijk op de zaak.