Aflevering 3: het regenbooggezin van Claudia, Nata, Michel en Roger

21 maart 2022

In de derde aflevering van Middagzwemmers – de podcast ontmoet ik Claudia, Nata, Michel en Roger. De moeders wonen met hun zoon van vier in Amsterdam. De vaders in Den-Haag. Hoewel de start begon met Roger als donor, die afstand deed van zijn rechten en plichten als vader, veranderde deze constructie langzaam maar zeker toen hun zoon een mensje werd. De gezamenlijke zomervakantie werd verlengd naar minimaal vier weken en de rol van de vaders steeds groter. Ze worden nu zelfs papa genoemd. Ze zouden wel wat voelen voor een meer gezamenlijk ouderschap, als die mogelijkheid er juridisch zou zijn.


Van links naar rechts: Nata, Lukas, Claudia, Michel en Roger, pop vakantie in Spanje.

Tussendoor spreek ik met ex-politicus Boris van der Ham, die zelf ook een samengesteld gezin heeft met een vrouwenstel, over waarom de meerouderschapswet er nog steeds niet is. Dit ondanks de beloftes van verschillende politieke partijen, in het Regenboog Stembusakkoord, deze zo snel mogelijk op te stellen. “Het is ingewikkelde materie, maar ik mis lef en creativiteit in Den-Haag. Begin gewoon met schrijven aan een wetsvoorstel, dan komt de rest vanzelf.”